תחנת מזג אוויר אישית ביתית היא קבוצת מכשירים שתוכלו להרכיב כדי להשיג נתוני מזג אוויר מדויקים במיקום הנוכחי שלכם. נתוני מזג האוויר נאספים על ידי קבוצת חיישנים הנקראת באנגלית - ISS - Integrated Sensor Suite (יחידת סנסורים אינטגרלית). לאחר איסוף כל המשתנים ה- ISS מעביר את המידע לקונסולה פנימית. הקונסולה מציגה את כל המידע בתצוגת קריאה נוחה.
תחנת מזג אוויר ביתית טיפוסית כוללת את החיישנים הבאים
- מד-חום לקריאת טמפרטורה
- ברומטר למדידת הלחץ באטמוספירה
- מד גשם למדידת משקעים
- מד רוח למדידת כיוון ומהירות הרוח
- חיישן לחות למדידת לחות יחסית
תחנות מזג אוויר ביתיות מגיעות בגדלים שונים החל ממערכות בעלות חיישנים פשוטים בודדים ועד למכשירים רב חושיים הבודקים גם את טמפרטורת קרקע ואת כמות הקרינה.
אז איך בוחרים?
עם כל כך הרבה דגמים שונים בשוק וכל כך הרבה אפשרויות תמחור שונות, לבחור מה לקנות עשוי להרגיש כמו משימה בלתי אפשרית. עליכם להבין מה התקציב ומה הן המדידות שתרצו לבצע. חשוב לזכור שמכשירי מזג האוויר האמינים והמדויקים ביותר גם עולים בהתאם... המכשירים הזולים יותר הם פחות מדוייקים ובעלי פחות פונקציות.
מגן קרינה
בתוך מגן הקרינה ממוקמים חיישני טמפרטורה ולחות. מגן זה שומר על שני החיישנים האלה מפני אור השמש הישיר ובכך מאפשר להם לתת מדידות מדויקות יותר. בחלק ממגני הקרינה ישנו מאוורר קטן הנועד למנוע בועות אוויר חם העלולות לשבש את פעולת החיישן. חפשו לקנות מגן קרינה גדול יחסית בעל מאוורר.
מד רוח
ישנם שני סוגים של מדי רוח - מדחף אנומומטר / כוסות מסתובבות.
אין הרבה הבדל בין הסוגים אך מכיוון שמד הרוח יכול לאגור קרח במזג אוויר לח וקר, עדיף לבחור חיישן בצבע שחור - כך הקרח נמס מהר יותר.
הדיוק הוא המאפיין החשוב ביותר שיש לחפש כאשר מחליטים איזה סוג להשיג. בדקו את המפרט וחפש טווח דיוק של ± 5% ומעלה.
חפשו לקנות מד רוח שחור בעל אחוזי דיוק של 5% ומעלה.
מד גשם
מד הגשם מיועד למדידת נפילת גשם או משקעים נוזליים. באופן כללי הטכנולוגיה מאחורי מד הגשם היא פשוטה למדי - מי הגשם ממלאים צד אחד של הדלי הדו-צדדי (דלי הטיה) וכשהנפח מגיע לנקודה מסוימת כוח הכבידה גורם לדלי לנטות ולהתנקז, באותו הזמן הצד השני מתרומם והדלי השני מתחיל להתמלא.
כדאי להימנע מדליים קטנים - ככל שהדלי רחב וגבוה יותר - כך המדידה תהיה מדויקת יותר. בנוסף יש להימנע ממשפכים רדודים מכיוון שבגשם כבד הוא עלול להתמלא ולהתחיל לעלות על גדותיו. בעיה נוספת עם המשפכים הרדודים היא - "התזה החוצה" - טיפות גשם כבדות יפגעו במשפך וייפלטו מאזור האיסוף.
מאפיין חשוב נוסף של מד הגשם הוא רזולוציית הנתונים. זהו נפח הגשם שעל הדלי לאסוף לפני שהוא מתהפך. חפש מאית סנטימטר (0.01) בעת בדיקת מפרט המכשיר.
לחות ונקודת טל
תחנות מזג האוויר מודדות נקודת טל על בסיס טמפרטורה ולחות יחסית. חיישני לחות רבים בשוק הם בעלי טווח פעולה מוגבל. חפשו מד לחות עם לחות יחסית בטווח של 0-100%, עם רזולוציית נתונים של לפחות 1%, ודירוג דיוק ± 3%.
שידור אלחוטי
אם אתם לא רוצה כבלים מאריכים מסביב לתחנת מזג האוויר הביתית שלכם- הטכנולוגיה האלחוטית יכולה לטפל בזה. מרבית מכשירי מדידת מזג האוויר הביתיים מצויידים או מעבירים באופן בלעדי את הנתונים שלהם דרך ה- Wi-Fi. חפשו טווח שידור ארוך 250 מטר לפחות.
אנרגיה סולארית
פאנל סולארי מספק אנרגיה ליחידת החיישנים במהלך היום וקבל החשמל מספק את הכוח בשעות הלילה.
קונסולת תצוגה מקורה - יחידה פנימית
הקונסולה הדיגיטלית היא המכשיר המספק קריאות של משתני מזג האוויר הנאספים. בהתאם לדגם, הקונסולה תתן מידע מגוון- נתוני מזג אוויר היסטוריים, משבי רוח גבוהים ביותר, תחזית, זמן אטומי ועוד רבים אחרים. אם ברצונכם לאחסן את הנתונים במחשב האישי או לפרסם אותם באופן מקוון לחלק מהקונסולות יש ממשק כזה.
לחץ ברומטרי
מרבית תחנות מזג האוויר מציגות את הלחץ הברומטרי בתוך יחידת המסוף. הקונסולות בודקות כל הזמן את הלחץ הברומטרי, ואז הם משתמשים בנתונים שנאספו כדי להראות לכם מה מזג האוויר עושה. רוב התצוגות מציגות את התחזית עם סמלים גרפיים קטנים (גשם, עננים, שמש וכו')
חץ נטיית לחץ
החץ מציין את המגמה הברומטרית הנוכחית, שנמדדה במהלך השעות האחרונות. הוא מתעדכן בפרק זמן קבוע (תלוי בדגם ובמותג). לחץ ברומטרי משתנה עם מזג האוויר המקומי. חץ זה הוא אינדיקטור טוב למזג האוויר שהולך להיות בשעות הקרובות. לחץ ברומטרי בעלייה פירושו מזג אוויר בהיר ואילו ירידה בלחץ פירושה מזג אוויר גרוע.
מצב גרף
הגרף ייתן לך נתונים היסטוריים מחיישני התחנה. תכונה שימושית אם אינך רוצה להתחבר למחשב אך ברצונך לבדוק את הנתונים ההיסטוריים שלך בצורה נוחה יותר.
גשם, שיעור עוצמת הגשמים
שיעור הגשם ועוצמת הגשמים נמדדים על ידי חישוב כמות הגשם הנושרת לדלי ליחידת זמן. בקונסולה קצב הגשם מוצג באינץ' לשעה או במילימטרים לשעה (מ"מ לשעה).
קרינה סולארית
קרינת השמש בקונסולת התצוגה היא מדידה של כמות קרינת השמש המתנגשת בחיישן קרינת השמש בכל זמן נתון. היחידה המודדת אינטראקציה זו מתבטאת בוואטים. את חיישן הקרינה הסולארית ניתן למצוא לרוב במכשירים היוקרתיים יותר.
UV קרינה אולטרה סגולה
חיישן זה יציג רמות משתנות של קרינת UV. אם יש לכם חצר אחורית ואתם נוהגים להשתזף בה, חיישן זה יכול להתריע על מצבים בהם החשיפה לשמש אינה מומלצת במיוחד. חיישן קרינת UV לא קיים בכל תחנות מזג האוויר הביתיות וימצא לרוב במכשירים היקרים ביותר.
מד חום
קריאה זו נותנת לנו מידע לגבי "תחושת האוויר" בפועל. זהו חישוב בין טמפרטורה ללחות יחסית. כאשר הלחות נמוכה הטמפרטורה שאנחנו "מרגישים" נמוכה מטמפרטורת האוויר בפועל. כאשר יש יותר טיפות מים באוויר- כלומר לחות גבוהה יותר גם הטמפרטורה תרגיש גבוהה יותר.
צינת רוח
חיישן זה מודד כיצד מהירות הרוח תשפיע על תחושת טמפרטורת האוויר. ככל שהרוח מהירה יותר כך אפקט קרירות הרוח גבוה יותר ולכן האוויר מרגיש קר יותר.
תחזית מזג האוויר
תחזית מזג האוויר בקונסולה נוצרת על סמך שקלול קבוצת משתנים המדווחים על ידי חבילת החיישנים שלנו. משתני הנתונים שנלקחו בחשבון הם - קריאה ומגמה ברומטרית, מהירות וכיוון הרוח, גשמים, טמפרטורה, לחות, קו רוחב ואורך, וזמן השנה. רוב מכשירי מזג האוויר משתמשים בסמלי תחזית כדי להציג את מזג האוויר החזוי במשך 24 השעות הקרובות.
שלב הירח
מייצג את שלב הירח הנוכחי המבוסס על חצי הכדור בו אנו נמצאים.
שעון אטומי, יום, תאריך
חלק ממקלטי הקונסולה מצוידים בשעון אטומי RCC המסונכרן עם המכון הלאומי לתקן וטכנולוגיות המוודא שהשעון תמיד מדויק ככל האפשר.
זמני זריחה ושקיעה לקו הרוחב והאורך
הקונסולה משתמשת בשעה ובתאריך הנוכחיים בשילוב קו רוחב ואורך כדי לחשב את הזריחה והשקיעה.
המלצות לתחנת מזג אוויר ביתית
כעת כשאתם מבינים יותר ממה מורכבת תחנת מזג האוויר, אתם יכולים לעשות בחירה חכמה יותר כאשר תרכשו את התחנה הראשונה שלכם. בנוסף לסקירת המכשור, הנה כמה המלצות וטיפים שלנו לקראת הרכישה שלכם.
בדקו טוב מה אתם צריכים
אם אתם רוצים למדוד טמפרטורה ולחות בלבד אין צורך לקנות מכשיר יקר שעולה מאות ואלפי שקלים, כמעט כל מכשיר שעולה כמה עשרות שקלים יעשה את העבודה, כך גם בנוגע למדידת משקעים (מד גשם) אותו תוכלו להזמין בנפרד - אוטומטי או ידני.
הנה למשל מד גשם אוטומטי שנמצא בשימוש אצל הרבה חובבי מזג אוויר ונראה שעושה העבודה:
- קולט מידע ומשדר למסך הנמצא בתוך הבית
- מתעדכן כל 60 שניות
- טווח שידור של 30 מ'
ניתן גם לרכוש מד גשם משורה (ידני, מפלסטיק) דרך הקישור הבא או בכל חנות אחרת גם בארץ, טווח המחירים המומלץ הוא 10-50 ש"ח.
*קישורי תוכנית שותפים, רכישה דרך הלינק עשויה לזכות אותנו בעמלה צנועה
האם כדאי לקנות בארץ או בחו"ל?
בארץ יקר יותר. עלויות היבוא לישראל והמיסים מייקרות מאוד את המוצר, בחלק מהחנויות תמצאו מוצרים שעולים אלפי שקלים בעוד באינטרנט ניתן להזמין את אותו מוצר תחת מותג אחר בכמה מאות שקלים בלבד. היתרון לרכישה בחו"ל הוא המגוון. חנויות האונליין מציעות מאות דגמים אשר לא נמכרים בישראל, למשל מכשיר מדידה נייד של Kestrel האמריקאית שחברי האתר הצטיידו בו לאחרונה.
החסרון - לעיתים מוטלים מיסים (מע"מ, מכס או מס קנייה) על מוצרים שמוזמנים מחו"ל, בפרט מכשירי מדידה יקרים (תחנות מזג אוויר מקצועיות), אנחנו לא נתקלנו בזה לאחר מספר הזמנות שונות, אין זה אומר שזה לא יכול לקרות, קחו את זה בחשבון.
בארץ יקר יותר, המגוון מצומצם והמוצרים לרוב מיועדים לחברות או גופים מקצועיים שונים. היתרון ברכישה בארץ הוא בעיקר שיש לכם עם מי לדבר, חוברות והסברים בעברית (אם כי לא לכל מוצר). החסרון - במקרה של תקלה - ברוב המוצרים הפשוטים לא תמצאו תמיכה מקצועית משום שאלו מוצרים שלרוב לא מתקנים ברגע שמשהו מתקלקל.
העדפה שלנו היא לרכוש בחו"ל את הציוד המטאורולוגי שאנחנו משתמשים בו לתחנות הפרטיות שלנו.
טיפים לפני רכישה ועל איזה חברות כדאי לסמוך
רכשו מוצר של חברה מוכרת. בדגמים הפשוטים אנחנו ממליצים (נכון לעכשיו) על חברת Acurite שמספקת מוצרים מעולים בשנים האחרונות כולל אפליקציה לניטור המידע בזמן אמת, קונסולה לתצוגה ביתית ויכולת מודלרית שתאפשר לכם להוסיף עוד מכשירים לרשת ולא נדרש לשלם על שירותים אקסטרה נכון לעכשיו. יש לשים לב בעת בחירת דגם התחנה, ודאו שיש תמיכה באפליקציה זה יאפשר לכם לוותר על מסך התצוגה ובכך לחסוך הרבה מאוד כסף. כל דגם בסגנון הזה יכול להיות טוב, ושוב אנו מדגישים זה מהניסיון שלנו בעניין, יש כאלה שיגידו אחרת.
למתקדמים
למוצרים בעלי אמינות גבוהה יותר ואורך חיים ארוך יותר אנו ממליצים על תחנות Davis וכנראה שהדגם הפופולארי שרוב חובבי מזג האוויר משתמשים בו הוא vantage-vue. רק שימו לב שתחנות Davis דורשות ידע יותר מתקדם לתפעול ולהתקנה, יש גרסאות אלחוטיות יש גרסאות חוטיות וצריך לעשות מחקר מקיף לפני הבחירה, אפשר לעיין בסקירה על תחנת vantage-vue שתרם לנו חבר האתר.
* הערה: יש דגמים מסויימים אשר לא מורשים בארץ (בעיקר של Davis) בגלל שימוש בתדר מסויים, בפועל, יש תחנות כאלה פעילות שהוזמנו מחו"ל ללא בעיה. ההזמנה היא על אחריותכם בלבד.
טווח מחירים מומלץ
אנו ממליצים להגביל את התקציב למקסימום של 1200 שקלים. הסיבה היא שכל המוצרים בקטגוריה הזו יתנו בערך את אותה תוצאה, חלקם (היקרים יותר) כנראה ישרדו יותר זמן אך זה מאוד תלוי בתנאי מזג האוויר, התקנה בצורה טובה וכדומה. אל תתפתו לקנות תחנות משוכללות מדי שאינן מיוצרות על ידי חברה מוכרת - הפוטנציאל לנזקים הוא גדול מדי.
המטרה שלנו היא לספק לכם את הסקירה הטובה ביותר על סמך הניסיון שלנו, כל אחד יכול להעזר במאמר על מנת לקדם את הבחירה האישית שלו ואנו מקווים שמצאתם את המאמר מועיל. חשוב לנו להדגיש כי הקישורים בדף זה הינם קישורי תוכנית שותפים מבית אמזון ורכישה דרך הקישורים האלה עשויה לזכות אותנו בעמלה צנועה, למען גילוי הנאות אנו משתמשים בחלק מהמוצרים שציינו במאמר, הסקירה הינה עצמאית וללא גוף מסחרי כזה או אחר שעומד מאחוריה.
אם יש לכם מה להוסיף, שאלות מסויימות או הצעות למאמר זה, אנא צרו איתנו קשר ושתפו אותנו.
פורסם לראשונה בתאריך 18/10/2020, כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לפרסם או לעשות כל שימוש אחר במאמר ללא אישור מפורש בכתב מבעלי האתר
אפשר לקבל ממני עדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם שלי: לחצו כאן למעקב