תיעוד: אייל, ירושלים.
סוג ענן חדש או אם תרצו תת-זן של ענן גלי במיוחד, איך תזהו אותו בשמיים? הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על ענני אספריטאס (Asperitas clouds).
גובה בסיס הענן: 1.2 - 3 ק"מ.
צורה: גלים
בלטינית: aspero שמשמעותו לא אחיד, מחוספס
מהו ענן אספריטאס?
ענן זה (שנקרא בעבר גם Undulatus Asperitas) הוא ענן מיוחד ונחשב לנדיר יחסית. צורתו המיוחדת המזכירה גלי אדווה. מפני הקרקע ניתן לראות צורה גלית מחוספסת בדומה למשטח המים בים.
כיצד נוצרים ענני אספריטאס?
היווצרות עננים אלו היא עדיין בגדר תעלומה. ההשערה היא כי עננים אלו נוצרים במהלך פעילות קונבקטיבית הכוללת סופות רעמים אך נצפו גם במצבים פחות פעילים של האטמוספירה. תיאוריה נוספת מציעה כי ענני ממטוס (mammatus clouds) שיורדים לגובה נמוך נתקלים בשינויים בכיוון הרוח ובעקבות אותן מערבולות נוצרת תנועת גל.
רוצים לדעת עוד על עננים, מתחילים כאן: 10 סוגי עננים בסיסיים
מזג האוויר המקושר להופעתם של ענני אספריטאס
הופעת עננים אלו בשמיים לא גורמת לגשם אך יש דיווחים כי גשם וסופות רעמים נראו לאחר הופעתם. למרות שהופעת אספריטות בשמיים עצמה לא גורמת לגשם, תנאי אי יציבות באטמוספירה שגורמים להופעת עננים אלו יכולים לייצר פעילות אחרת שתגרום לגשם.
ענן Asperitas, צילום: אייל, ירושלים
הענן החדש
סוג הענן החדש הוצע לראשונה לארגון המטאורולוגיה העולמי (WMO) כבר בשנת 2008 ע"י ארגון Cloud Appreciation Society. במרוצת השנים ועד לשנת 2015 המשיכו להגיע תיעודים של אותו ענן על ידי אנשים מכל רחבי העולם, באותה שנה קיבל ארגון המטאורולוגיה העולמי את הסיווג החדש והפך את ענן אספריטאס לסוג ענן חדש והראשון מזה 50 שנה. האחרון שנרשם היה cirrus intortus בשנת 1951.
בסרטון הבא תוכלו לראות את היווצרות ענן Asperitas במקרה הזה בשמו הקודם (altocumulus undulatus asperatus)
פורסם לראשונה בתאריך 02/02/2021, כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לפרסם או לעשות כל שימוש אחר במאמר ללא אישור מפורש בכתב מבעלי האתר.
אפשר לקבל ממני עדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם שלי: לחצו כאן למעקב