אבקת פרחים (פולן) היא אחד הגורמים הנפוצים ביותר לאלרגיות עונתיות ברחבי העולם. בעונות האביב, הקיץ והסתיו צמחים ופרחים משחררים גרגרי אבקה זעירים לאוויר במטרה להפרות צמחים אחרים מאותו הסוג. אבקנים אלו המגיעים בעיקר מעצים, פרחים ועשבים שוטים הינם הגורם העיקרי לתגובה אלרגית. גרגרי האבקה הקטנים נישאים ברוח ואנו נחשפים אליהם במיוחד בזמנים שאנו שוהים בחוץ. בגלל שינויי האקלים הצמחים והפרחים פורחים מוקדם יותר ויותר, במיוחד לאחר חורפים מתונים. מי שסובל מתסמיני האלרגיה צפוי להתמודד בעתיד עם הופעתן גם בשלבים מוקדמים יותר של העונה.
דשא הוא הגורם הנפוץ ביותר לאלרגיה. אמברוסיה נחשב לגורם העיקרי לאלרגיה מעשבים, צמח זה צומח בישראל וכולל ארבעה מינים שונים מאותה משפחה. עשבים שוטים נוספים שיכולים לעורר אלרגיות אצל בני אדם הם אמרנט, כף אווז לבנה ולענה משוננת. מינים מסוימים של עצים, כמו ליבנה, שדר, ארז ואלון, נחשבים ליצרני אבקה מאוד אלרגנית. פרחים ועצים המופרים ע"י חרקים כמו דובדבן וורדים אינם גורמים לאלרגיות בדרך כלל.
נקודות עניין במאמר:
איך אפשר למנוע תגובה אלרגית לאבקת פרחים
ספירת אבקה
ספירת אבקה מתייחסת לכמות האבקנים הנמצאת באוויר. בעולם, מדווחים על ספירת אבקה בתחזיות מזג האוויר ולעיתים גם על סוגי האבקנים, כך מי שיודע ממה נגרמת האלרגיה שלו יכול לדעת להיערך ולהיזהר.
מה הם הסימפטומים לאלרגיה מאבקת פרחים
האלרגיה מתרחשת רק כאשר האבקנים נמצאים באוויר ולכן תגובות אלרגניות יתרחשו רק כאשר תחשפו לאותה אבקה. הסימנים הבולטים ביותר לאלרגיה כוללים:
- נזלת מוגברת וריר.
- התעטשויות, לעיתים מספר פעמים.
- גרד באף, בעיניים, באוזניים ובפה.
- אף סתום / גודש באף.
- עיניים אדומות ודומעות.
- נפיחות מסביב לעיניים.
איך מתבצע אבחון אלרגיה ע"י רופא
רופאים משתמשים בשתי שיטות עיקריות לזיהוי אלרגיה לאבקת פרחים:
-
חשיפת המטופל לאלרגן. בדיקה זו מתבצעת במקום המוסמך לבצע בדיקות מהסוג הזה וערוך לטיפול בכל תגובה קריטית במידה ותהיה. בדרך כלל משתמשים בכמות זעירה של האלרגן (אבקת הפרחים) על העור, מחכים כ-20 דקות עד אשר מגיעה תגובה אלרגנית כלשהי מהמטופל. זה יכול להתבטא באדממויות באיזור או באחד מהסימפטומים שציינו למעלה.
- בדיקת דם. לא כל המטופלים יכולים לבצע בדיקה באמצעות חשיפה, למשל מטופלים אשר נוטלים תרופות באופן קבוע. הבדיקה מתבצעת באופן הדומה לבדיקת דם רגילה. הרופא יקח דגימת דם וישלח אותה לבדיקות מעבדה. המעבדה תבצע מספר בדיקות כמו הוספת האלרגן לדם ואז למדוד את כמות הנוגדנים שהדם מייצר כדי לתקוף את האלרגנים
איך אפשר למנוע תגובה אלרגית לאבקת פרחים
הנה מספר דרכים בהם תוכלו להיעזר על מנת למנוע את התגובה האלרגית לאבקת פרחים:
- הגבילו את הפעילות בחוץ בזמנים בהם ערכי ספירת האבקה גבוהים. זה יעזור לצמצם את הסיכוי שתשאפו יותר מהאלרגן שאתם רגישים אליו. ספירת האבקה משתנה בהתאם למיקום ולזמנים. בשעות הערב יש יותר אבקת פרחים באוויר, בשעות הבוקר 5:00 עד 08:00 יש הכי פחות, לכן זה הזמן הטוב ביותר לצאת החוצה ולהתאוורר.
- מזג אוויר חם ויבש עושה טוב לאבקת פרחים, גשם לעומת זאת גורם לאבקה לשקוע לאדמה. זה אומר שאפשר לנצל את הזמנים לאחר הגשם להתאוורר אך שימו לב שלא כל גשם יכול לשפר את מצב האבקנים באוויר.
- בהרים יש פחות כמויות של אבקנים והאוויר יכול להיות נקי יותר. נצלו זאת לחופשה נטולת אלרגיה מאבקנים.
- אם יש לכם דשא, דאגו לכסח אותו, במידה ואתם סובלים מאלרגיה לפרחים - השתדלו לא לעשות את זה בעצמכם.
- שמרו על החלונות סגורים בעונת האבקה. בנוסף, ניתר להיעזר במסנני אוויר המתאימים לאלרגיות במזגנים או במטהרי אוויר.
- במידה ואתם נוטלים תרופה נגד אלרגיה, מומלץ לקחת אותה כאשר מזהים סימנים מקדימים. מרבית תרופות האלרגיה הזמינות בשוק יפעלו הכי טוב אם לוקחים אותן לפני שמתרחשת האלרגיה. למשל (אם יוצאים לפעילות בחוץ ויודעים שיש סכנה לאלרגיה).
- לחפוף את השיער בשמפו כל יום לפני השינה. פעולה זו תעזור לכם להסיר את האבקה מהשיער ולמנוע הגעתה למצעים שלכם.
- לכבס את המצעים אחת לשבוע.
- שימו משקפי שמש וכובע, זה יעזור להפחית את כמויות האבקנים שתחשפו אליהם.
- אם יש לכם חיות מחמד בחוץ, זכרו לא לבוא איתם במגע. חתולים וכלבים רובצים באיזורים מלאי אבקת פרחים ומביאים את זה איתם בפרווה.
- כבסו את הבגדים, במיוחד אם חזרתם מטיול בטבע.
- ייבשו את הבגדים במייבש כביסה, לא לתלות על חבל בחוץ, שוב מאותה הסיבה שאבקנים עפים באוויר ונדבקים לבגדים שלכם.
איך לטפל באלרגיה לאבקת פרחים
קיימות בבתי המרקחת תרופות ללא מרשם ותרופות עם מרשם שעשויות להפחית את הסיכוי שהאלרגיה תתפתח. רובן פועלות טוב רק כאשר נוטלים אותן זמן קצר לפני הופעת התסמינים. מלבד הטיפול התרופתי שנפוץ לרוב באמצעות נטילת כדורים ישנם פתרונות נוספים כגון טיפולים ביולוגים וכימים וטיפול באימונתרפיה, שימוש בחיסונים למניעת האלרגיה.
טיפולים אלו מסייעים למטופל להרגיש טוב יותר והקלה בתסמיני האלרגיה עם זאת הם אינם מבטיחים הצלחה מלאה או ריפוי מוחלט. חשוב להדגיש: יש להיוועץ עם גורם רפואי מוסמך ומורשה בנושא אלרגיות לפרחים או אלרגיות בכלל. המידע במאמר זה מובא לצורך לימוד והעשרה בלבד.
פורסם לראשונה בתאריך 04/05/2021, כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לפרסם או לעשות כל שימוש אחר במאמר ללא אישור מפורש בכתב מבעלי האתר
אפשר לקבל ממני עדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם שלי: לחצו כאן למעקב