אפיק ים סוף (אי"ס) היא מערכת לחץ נמוך הנחשבת לשלוחה הצפונית של השקע הסודני, ומשפיעה על ישראל בעיקר בעונות המעבר - בסתיו ובאביב. אירועי אפיק ים סוף בחורף מתרחשים בדרך כלל בעונות חורף שחונות והופעתו בקיץ שכיחה בעיקר בשל שליטת האפיק הפרסי. כאשר אפיק ים סוף משתלט על אזורנו בקיץ, מזג האוויר הופך חם ויבש מהרגיל ברוב חלקי הארץ. שילוב בין האפיק הפרסי לאפיק מים סוף נקרא "פרסוף", במהלך אירוע זה מופיעים הסימנים הראשונים לסוף הקיץ.
לאפיק ים סוף יש מספר מצבים אותם נסקור במאמר זה, נלמד כיצד כל מצב משפיע על מזג האוויר באזורנו ועל תופעות מזג האוויר האופייניות למערכת מזג אוויר מהסוג הזה.
בתמונה: אפיק ים סוף ציר מרכזי, שמ"ט
אפיק ים סוף פעיל
כאשר מתקיים שילוב בין אפיק רום לאפיק ים סוף בקרקע (בשל כך נקרא מצב פעיל), התוצאה היא גשם המתמקד בעיקר בדרום הארץ ובמזרחה. הגשמים מלווים לעיתים קרובות בסופות רעמים ואף בברד, וגורמים לשיטפונות, בעיקר בנחלי הדרום והמזרח ובאזורי הערבה והבקעה. הגשמים בדרך כלל מקומיים וחזקים ומתאפיינים בשונות בכמויות בין אזור לאזור. ציר האפיק הינו קו דמיוני החוצה האפיק ולמעשה מחלק אותו לשני חלקים ולכל צד מזג אוויר מאפיין משלו.
אפיק ים סוף מגיע במספר תצורות אותם ניתן לחלק לפי מיקום ציר האפיק על גבי המפה הסינופטית, כל מצב מוביל למזג אוויר שונה. כמובן שקיימים סוגים נוספים ושילובים נוספים בהם נראה פעילות מאפיק ים סוף אך תצורות אלו הן העיקריות המנחות את החזאים במתן התחזית הראשונית לאפיק ים סוף.
אפיק ים סוף בעל ציר מזרחי
כאשר אפיק מים סוף מתקדם לאזורנו והציר המרכזי שלו נמצא ממזרח לישראל אזורנו מושפע מזרימות יבשתיות חמות ויבשות המגיעות ממזרח או מדרום-מזרח. לעיתים קרובות יתפתחו זרימות מזרחיות במסדרון מפרץ חיפה, הגולן והכנרת בשל התנאים הטופוגרפים, רוחות אלו נקראות "שרקיות" - כינוי לרוח יבשה וחמה. כיוון הרוח באזורים נוספים נקבע על ידי מיקום ציר האפיק. באפיק בעל ציר מזרח נקבל רוחות צפון מערביות באזורי החוף ובשל הלחות גם התפתחויות של ערפילים בקו החוף אפשרית במהלך הלילה. ממזרח לישראל נצפה לראות התפתחות עננות בינונית שבחלקה ממטירה ומלווה בסופות רעמים. על מנת שנזכה לראות התפתחויות מהסוג הזה ממזרח אלינו, יש צורך גם בפעילות ברום קרי אפיק רום המלווה את המערכת הקרקעית.
אפיק ים סוף בעל ציר מרכזי
מצב נוסף של אפיק מים סוף הוא כאשר צירו "מרכזי". המשמעות של ציר מרכזי הוא קו דמיוני החוצה באלכסון בדיוק מעל ישראל. במצב זה מזג האוויר בין החלקים המזרחיים של הארץ לחלקים המערביים שונה מאוד ומתאפיין ברוחות מזרחיות עד דרום מזרחיות בחלקים המזרחיים של הארץ בעוד בקו החוף ניתן יהיה לראות זרימות צפוניות ולעיתים צפון מערביות. מצב זה של האפיק הוא בלתי צפוי שכן תזוזת האפיק מעט מזרחה או מערבה יכולה לשנות את התמונה ולגרום לגשמים מפתיעים וחזקים הכוללים את שלל התופעות המאפיינות אפיק מיום סוף. לרוב בתבנית מזג אוויר זו ובהנחה שישנו אפיק רום המספק לחות מתאימה, נראה גשמים בעיקר בחלקים המזרחיים מהגולן ועד לערבה וכן חשש משיטפונות מוגבר בחלקים הדרומיים, מאזור הערבה ועד אילת ואף סיני.
אפיק ים סוף בעל ציר מערבי
מצב זה נחשב לאחד הפעילים מכל מצבי האפיק כאשר הוא מגיע בשילוב מערכת רום הסופחת אוויר לח ממקורות טרופיים. כיוון זרימות הרוחות בדרך כלל דרומי ומזג האוויר לרוב יהיה חם. בשל הפרשי טמפרטורות חריפים שנוצרים בין האוויר החם לקר אנחנו נראה התפתחות עננות בינונית ממטירה המלווה בסופות רעמים וברקים ולעיתים קרובות גם ברד. במקרים מסויימים אנחנו יכולים לראות שקע המתפתח בתוך אפיק מים סוף ומתמקם באזור קפריסין/מזרח הים התיכון. במצב זה נצפה לפעילות ענפה יותר בהיבט המשקעים בצפון ובמרכז וגם שינוי הפעילות לאופי קר יותר.
דוגמא לאפיק ים סוף עם שקע סגור
אפיק ים סוף בשילוב זרם סילון
אנו מכירים גם המונח זרם סילון (קליק לקריאה). רוחות הרום העוצמתיות האלה שנעות בגבהים מעל 7 ק"מ מלווים בדרך כלל בעננות גבוהה לא ממטירה ובדרך כלל כשלעצמו אינו גורם לפעילות באזורנו. לרוב העננות/הלחות שמוסעת לאזורנו מגיעה מאזורים טרופיים. שילוב זרם סילון, אפיק מיום סוף ואפיק רום עשויה להוביל לגשמים ברוב אזורי הארץ, בדרך כלל טיפות גדולות ולעיתים גם גשמים רציפים בחלק מהאזורים עם כמויות נאות.
סקירות אירועים בולטים של אפיק ים סוף
מתוך סקירות אירועי קיצון, השמ"ט
28-30.10.2004 שיטפונות חריגים ונזק רב כתוצאה מגשמים חזקים בדרום ובמזרח
ב- 28.10 ירד גשם כבד בהרי יהודה ובחלק מתחנות צפון הנגב ובקעת הירדן ויצר שיטפונות במזרח הארץ. למחרת הפעילות החמירה והתפשטה לאזורים נרחבים בארץ, בדגש על האזורים הפנימיים, אם כי גשמים עוצמתיים נרשמו גם במקומות לא אופייניים לגשמי אפיק ים סוף כמו מישור החוף הצפוני (36 מ"מ בנהריה). כמות השיא נמדדה בנווה אור שבעמק בית שאן 105 מ"מ והיא הכמות היומית הגדולה ביותר שנמדדה עד כה בתחנות בקעת הירדן בחודשי הסתיו.
02-07.11.1994 שיטפונות קטלניים בעקבות השתהות אפיק ים סוף פעיל באזורנו
בין ה- 2 ל- 7 בנובמבר השפיע על אזורנו אפיק ים סוף פעיל והביא בימים שונים לשיטפונות גדולים במרבית נחלי דרום הארץ ומזרחה. ביום הראשון, לשהות האפיק הפעיל באזורנו (ה- 2 בנובמבר), התרחשה בארץ סופה עזה שהתבטאה בעיקר במשבי רוח חזקים במיוחד ובסופות חול ואבק. למחרת התגברו הגשמים ואירע שיטפון פתאומי בנחל חרוד לאחר שבאזור מרחביה וגבעת המורה 59 ירדו 70 מ"מ תוך זמן קצר. שיטפון זה גרם למותם של שני אנשים שנסחפו לנחל עם מכוניתם. בימים הבאים הוסיפו לרדת גשמים מקומיים חזקים באזורים שונים בארץ ובסך בכל הצטברו בכל האירוע כמויות של 100-20 מ"מ כמעט בכל רחבי הארץ ושיטפונות גדולים הוסיפו להתרחש בנחלים ראוי לציין כי במדינות השכנות תוצאות השפעת שונים במזרח הארץ ודרומה עד ה- 7 בנובמבר האפיק הפעיל בתחילת נובמבר היו קטלניות בהרבה והביאו למותם של עשרות אזרחים ירדנים ומאות אזרחים מצרים כתוצאה משיטפונות ומדליקות
17.10.1987 56 מ"מ תוך חצי שעה ביריחו – שיא חדש של עוצמת גשם לפרק זמן זה
בין ה- 16 ל- 18 באוקטובר שררו תנאי אי יציבות חריפים בהשראת אפיק ים סוף פעיל שהגיע לישראל. תנאי השיא התקבלו ב- 17 באוקטובר אז התקבלו דיווחים רבים על ברד כבד וגשמים בעוצמה חזקה. ביריחו נרשמה עוצמת גשם חסרת תקדים לחצי שעה כאשר 56 מ"מ גשם (פי 9 מממוצע חודש אוקטובר) ירדו בפרק זמן זה. עוצמת גשם מרשימה נוספת שמתקרבת אף היא לשיאי העוצמות הידועים בארץ נרשמה בגעש שם ירדו 71 מ"מ בתוך שעה. בבית אולא שלמרגלות הר חברון הצטברה בפרק זמן קצר כמות משקעים של 79 מ"מ וצפונה משם באזור עדולם דווח על ברד כבד.
16-18.10.1984 אפיק ים סוף פעיל מוביל למזג אוויר סוער, להצפות ושיטפונות
אפיק ים סוף פעיל פקד את הארץ והביא למזג אוויר סוער במיוחד. הגשם לווה סופות רעמים, ברד, התרסקות מטוס קל ורוחות עזות. כמו כן, דווח על התהפכות סירות בים ועל עצים, גגות ואף. בירושלים דווח על הצפות במקומות שונים בעיר, כולל ברחבת הכותל מבנים שנעקרו ממקומם המערבי. מעבר לכך פגע הגשם קשות ביבולי הכותנה. במהלך האירוע דווח על עוצמות גשם נדירות לפרקי זמן קצרים (חפץ חיים - 19 מ"מ תוך 4 דקות! בית ג'מל - 15 מ"מ ב- 5 דקות).
13.05.1982 שיטפונות והצפות כתוצאה מעשרות מילימטרים של גשם בדרום ובמזרח
אפיק ים סוף פעיל השפיע על פנים הארץ וגרם לגשמים עזים בדרום הארץ ומזרחה. במקצת מתחנות הנגב נקבעו בעקבות אירוע זה שיאים חדשים של כמויות גשם לחודש מאי (בבאר-שבע 44 מ"מ ביום זה בלבד ו47- מ"מ בכל חודש מאי). בעקבות הגשם דווח על שיטפונות בצפון הנגב ובהר הנגב. בעיר באר-שבע עצמה שהיתה במוקד. הגשמים דווח על הצפת צמתים ורחובות, פגיעה בתשתיות ונפגעים.
22.10.1979 40 מ"מ תוך רבע שעה במצפה רמון וכמות דומה ברביבים תוך חצי שעה
ב- 22.10 הגיע לשיאו אירוע אפיק ים סוף פעיל שהחל יום קודם לכן בסיני. ביום זה ירדו במצפה רמון 69 מ"מ – כמות הגשם היומית הגבוהה ביותר שתועדה בתחנה זו. 40 מ"מ מתוכם ירדו תוך רבע שעה בלבד! זוהי עוצמת גשם חסרת תקדים לפרק זמן זה ברישומי הגשם בארץ. גם ברביבים. כתוצאה נרשמה עוצמת גשם מרשימה, כאשר הכמות היומית של 40 מ"מ, ירדה תוך חצי שעה מהגשם הרב אירעו שיטפונות בנגב וכן מקרים של הצפות מבנים. השיטפונות גבו את חייהם של שני ילדים.
31.10.1937 גשמים עזים בדרום הארץ ומזרחה, 38 מ"מ תוך 20 דקות בטבריה
בימים האחרונים של אוקטובר 1937 וב- 1 בנובמבר שהה באזורנו אפיק ים סוף פעיל במיוחד במהלכו ירדו גשמים עזים בדרום הארץ ומזרחה וכן ובאזורים נוספים בלבנט. הגשם העז גרם ולאסון טבע כבד שהרס כפרים רבים וקבר מאות לשיטפונות קטלניים באזור ניצנה וחברון אנשים במורדות הר מול הלבנון בגבול לבנון סוריה. באירוע זה נמדדה בטבריה עוצמת גשם מרשימה של 38 מ"מ תוך עשרים דקות. יש להניח כי לו היתה פזורה באותה עת רשת תחנות למדידת עוצמות גשם בנגב ובאזורים הפנימיים של הארץ כפי שפזורה כיום, ניתן היה למצוא עוצמות גשם קיצוניות עוד יותר.
סיכום הדברים:
מערכת אפיק ים סוף הינה מאתגרת מאוד ותלויה מאוד במיקום הפעילות כאשר הציר הדמיוני שחוצה אותה הוא זה שיקבע את אופי הפעילות, את כמויות הגשמים ואת התופעות הנלוות. מערכת זו נחשבת לאחת המסוכנות ביותר והבלתי צפויות שיכולות לפקוד את אזורינו. כאשר שומעים בתחזית את המילים אפיק ים סוף הגבירו עירנות והתעדכנו לעיתים תכופות בתחזית.
פורסם לראשונה בתאריך 01/11/2024, כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לפרסם או לעשות כל שימוש אחר במאמר ללא אישור מפורש.
אפשר לקבל ממני עדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם שלי: לחצו כאן למעקב