שלג יכול להיות "רטוב" או "יבש", תלוי ביחס הנוזל שבפתית השלג המושפע ע"י הטמפרטורה. שלג יבש מכיל מעט מאוד נוזל אם בכלל והוא נוצר כאשר הטמפרטורה בטרופוספירה (שכבת האטמוספרה התחתונה) הינה הרבה מתחת לנקודת הקיפאון. פתיתי השלג היבש קטנים ואינם נדבקים אחד לשני כך שאם תנסו לזרוק כדור שלג העשוי משלג יבש לרוב הוא יתפרק באוויר.

 

 

כאשר הטמפרטורה בטרופוספירה מתקרבת לנקודת הקיפאון ועוברת אותה פתיתי השלג נמסים בצורה חלקית. סביב פתית השלג נוצרת מעטפת נוזל המשמשת בעצם כדבק המאחד בין הפתיתים כאשר הם באים במגע אחד עם השני ולמעשה יוצרים פתית שלג אחד המורכז ממספר פתיתים. פתיתי השלג הרטוב הינם כבדים וגדולים ולעיתים מכונים על ידי חובבי מזג האוויר "קרמבואים".

 

 

פתיתי שלג. צילום: יואל

פתיתי שלג

 

 

לטיפות גשם יש גודל מקסימלי משוער, הן יכולות לגדול עד שהן כבדות מידי ונשברות, גודל פתית השלג הוא פחות מוגדר. בתנאים של שלג רטוב ורוח קלה פתיתי השלג יכולים להגיע לגודל מטבע ואף גדול יותר מכך, לפעמים שלג רטוב יכול להיראות ככדורי שלג הנופלים מהשמים. רוח קלה מונעת מהשלג להתפרק לפתיתים קטנים ומעטפת המים כמו שכבר ציינו עוזרת להם לגדול ולהתאחד בזמן שהם נופלים ארצה.

 

 

קשה לדעת מה הפתית הגדול ביותר שנפל מכיוון שהם נופלים לבריכה של שלג על האדמה, עדי ראיה מדווחים על מבנים של פתיתי שלג בגודל של כדור בייסבול ואפילו גדולים יותר מכך!

 

 

שלג בקיבוץ מרום גולן

 

 

פורסם לראשונה בתאריך 16/03/2019, כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לפרסם או לעשות כל שימוש אחר במאמר ללא אישור מפורש בכתב מבעלי האתר.


אפשר לקבל ממני עדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם שלי: לחצו כאן למעקב