מתי היום הראשון של הקיץ? זה תלוי באיזו הגדרה אנו משתמשים, למעשה ישנם שני תאריכים המציינים את תחילתו של הקיץ:

הראשון ליוני מסמן את תחילת הקיץ המטאורולוגי

העשרים ואחת ליוני מציין את תחילת הקיץ האסטרונומי

 

 

קיץ

 

 

העונות המטאורולוגיות והאסטרונומיות

עונה אסטרונומית מתייחסת למיקום מסלול כדור הארץ ביחס לשמש, תוך התחשבות במיקום קו המשווה ובימי השיוויון. עונה מטאורולוגית מבוססת על מחזור הטמפרטורה השנתית ומודדת את המצב המטאורולוגי כמו גם את לוח השנה כדי לקבוע מעבר ברור בין העונות.

 

מאחר שישנה השתנות מבחינת אורך עונות השנה, תאריך ההתחלה של עונה חדשה יכול ליפול על ימים שונים בכל שנה. עניין זה מקשה על השוואת העונות לשנים קודמות ולשם כך יש התייחסות ללוח שנה מטאורולוגי ולעונות מטאורולוגיות. לוח השנה המטאורולוגי נסמך על לוח השנה הגרגוריאני ומפצל את השנה לארבע עונות השוות באורכן בקירוב, מה שמקל על חזאים לנבא את מזג האוויר ולהשוות אותו לשנים קודמות.

 

נקודת היפוך הקיץ

היום הארוך בשנה הוא ה-21 ביוני - הוא היום הראשון של הקיץ וזהו היום עם הכי הרבה שעות שמש והיום בו השמש נמצאת בנקודה הצפונית והגבוהה ביותר שלה מקו המשווה. על מנת להבין כיצד זה נראה - דמיינו שאתם צופים מהחלל על כדור הארץ, כפי שהשמש "רואה אותנו". במהלך יום זה חצי הכדור הצפוני מקבל את מירב קרני השמש מיתר ימות השנה ולאור עובדה זו, יום זה זוכה לכינוי "היום הארוך ביותר בשנה". מיום זה ואילך שעות השמש פוחתות ואורך היום מתקצר עד היום הקצר ביותר - 21 בדצמבר.

 

גשם בקיץ

גשם במהלך עונת הקיץ הוא דבר די נדיר בישראל. הסיבה לעצירת הגשמים ולמעשה להתקיימות הקיץ באיזורנו היא בזכות עלייתה של הרמה הסובטרופית אשר חוסמת את האפיקים הקרים שגולשים אלינו מצפון וגורמת לעצירת הגשמים. הרמה הסובטרופית היא מערכת לחץ גבוה שמתקיימת באיזורים שמתחת לקווי הרוחב הטרופיים. לרוב אחת לכמה שנים ישנו אירוע גשם בקיץ בישראל.

 

קרינת השמש בקיץ

קרינת השמש בישראל נחשבת לגבוה מאוד ברוב ימות השנה. במהלך הקיץ הקרינה מגיעה לשיאה ולערכים קיצוניים ומסוכנת מאוד בעיקר בין השעות 11:00 בבוקר ועד 16:00 אחה"צ. במהלך השעות המסוכנות מומלץ להימנע משהיה בשמש ללא אמצעי הגנה מתקדמים וכובע. יש לציין כי בשעות אלו גם שימוש באמצעי הגנה לא מבטיח שהקרינה לא תהיה מסוכנת עבורכם. לכן מומלץ להימנע מבילויים בשמש בשעות אלו. הקרינה מסוכנת במיוחד בפרט באיזורים הגבוהים, זאת בשל הדרך הקצרה שקרני השמש עושות עד שהן פוגעות בקרקע. בים המלח למשל, קרני השמש עושות דרך ארוכה יותר ולכן פחות קרינה מסוכנת מגיעה לקרקע.

 

מצב הים בקיץ

הים בישראלי גלי במהלך עונת הקיץ. האפיק הפרסי ששולט באיזורנו יוצר זרמי רוח מצפון מערב וממערב אשר גורמים לים התיכון להיות גלי ומסוכן לרחצה ברוב ימי הקיץ. גובה הגלים נע בין 60 ס"מ ל-180 ס"מ. ניתן להתעדכן בתחזית לחופי הים התיכון כאן באתר המציגה מידע להיום ומחר. התחזית מתעדכנת מדי יום ומיועדת עבור חופי הים התיכון, הכנרת ומפרץ אילת.

 

בחופי הכנרת מנשבות רוחות מערביות חזקות אשר גורמות לגלים גבוהים משעות הצהריים בחלקו המזרחי של האגם, מצב זה מסוכן משתי סיבות עיקריות:

1. סכנת היסחפות עם מזרן מים מהצד המערבי של הכנרת למרכזה.

2. גלים גבוהים בצד המזרחי של הכנרת.

בשעות אלו מומלץ לנקוט במשני זהירות על מנת לא להיקלע למצב מסכן חיים.

 

העונות מוגדרות כאביב (מרץ, אפריל ומאי), קיץ (יוני, יולי ואוגוסט), סתיו (ספטמבר, אוקטובר ונובמבר) והחורף (דצמבר, ינואר ופברואר).

לוח השנה האסטרונומי מציין את השתנות העונות בשל הטיה של 23.5 מעלות של ציר סיבוב כדור הארץ ביחס למסלולו סביב השמש. העונות האסטרונומיות "מאחרות" בכשלושה שבועות מלוח השנה המטאורולוגי.

 

עשוי לעניין אותך:

היום הראשון של האביב | היום הראשון של הקיץ | היום הראשון של הסתיו | היום הראשון של החורף


אפשר לקבל ממני עדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם שלי: לחצו כאן למעקב